Sign up for more Information

St Marks Residences, University of Leeds

This new build project of student residences is to replace the existing 500 student rooms constructed in 1979 at the University of Leeds.

The university’s vision is to develop the site to the latest standards, forming a valuable asset as part of their estate. The requirement was to maximize the site capacity with a development that will accommodate over 500 students in cluster flats; this would be the perfect solution for students searching for clean, secure and modern living in comfortable surroundings. The project is on track to achieve a BREEAM rating of Outstanding.

The superstructure is framed in timber and is supported on deep trench foundations that accommodate the primary line-loads from the frame.  The ground floor is generally cast in-situ concrete designed to span between the deep foundations. The suspended floor also supports the secondary loads from the timber frame.  Advantage was taken of the slopping site to accommodate plant rooms in the under-croft space created by the topography.  In these areas the timber frame is supported on a concrete podium slab.