Sign up for more Information

The re:centre, University of Bradford

The £5.2m re:centre has been designed to the University of Bradford's target driven sustainability specification, delivering the world's highest ever pre-construction BREEAM rating of 94.95% at award.

The building seeks to be the focal point in embedding sustainable living and learning within all University activities in unison with the Ecoversity vision. The building will showcase sustainable development and construction at its best and expand the University's relationship with the wider community.

The structural engineering design of this building was instrumental in achieving the very challenging sustainability targets set by the University:

  • Precast concrete formwork to floor soffits to give high quality finish and thermal mass
  • Concrete fill to precast formwork using 100% lightweight, recycled aggregate
  • Load bearing timber frame to support concrete floors, all in FSC certified glulam
  • 450mm thick lime-hemp infill to external walls gives very low U-Values and a negative embodied CO2 value
  • Maximum use of cement replacement to reduce embodied CO2 of concrete